Maandelijks Overzicht Nr. 41 - Dutch translation (14/2/2007)

GM WATCH
Maandelijks Overzicht Nr. 41:
Samenvatting van de berichten in januari 2007.
Redactie Claire Robinson.
Vertaling: Ramon de Leeuw, Pieter Cornelissen en Chris Hayes

De links verwijzen naar Engelstalige artikelen op http://www.gmwatch.org.
de Nederlandstalige overzichten staan op http://www.lobbywatch.org/p1temp.asp?pid=81&page=1
de Duitse vertaling op http://www.lobbywatch.org/p1temp.asp?pid=82&page=1, en het Engelstalige origineel op http://www.lobbywatch.org/archive2.asp?arcid=7429.

Er is een verklarende woordenlijst aan het eind van dit overzicht.

------------------------------------------------------------
DOOR DE SAMENSTELSTER, CLAIRE ROBINSON
------------------------------------------------------------

Op het moment van schrijven, 3 februari, zijn de sites van GM Watch en LobbyWatch tijdelijk uit de lucht, terwijl we onderzoeken of de integriteit van de site is aangetast. We hopen dat de sites snel weer bereikbaar zijn.
Daarom staan in dit overzicht links naar externe sites. Omdat we onze eigen verzendlijsten momenteel niet kunnen gebruiken, verzoeken we u dit overzicht door te sturen aan belangstellenden.

Vriendelijk bedankt,
Claire <[email protected]>

Noot vertaler: GM Watch is op dit moment weer bereikbaar.
------------------------------------------------------------
In dit overzicht:
GGO verboden en beperkingen
Nieuw onderzoek
Genetische besmetting
GGO Mislukkingen
GGO-vrije successen
Corporate takeover
Criminele Corporaties
GGO toepassingen / uitbreidingen
GG HYPE
Gekloonde dieren
Biowapens
Nieuw boek, nieuwe DVD

------------------------------------------------------------
GGO VERBODEN EN BEPERKINGEN
------------------------------------------------------------
+ AFRIKA'S SORGHUM GERED: GG SORGHUM -ALWEER- AFGEWEZEN
De vergunningsverlener voor GGO's in Zuid-Afrika heeft alweer een aanvraag voor het uitvoeren van experimenten met gg-sorghum afgewezen. Afrika is het gebied van oorsprong van sorghum. Volgens het African Center for Biosafety (ACB) is dit het definitieve einde van het gg-sorghum-project dat door Bill en Melinda Gates met miljoenen dollars ondersteund werd. Het project werd geleid door een consortium waar onder andere Pioneer Hi-Bred, "Africa-Harvest' van lobbyiste Florence Wambugu en de door de industrie gesteunde African Agricultural Technology Foundation (AATF) deel van uitmaakten.
Bron: ACB, Zuid-Afrika

+ EU BESPREEKT GGO-VERBOD IN HONGARIJE ALSMEDE GG-BLOEMEN EN -AARDAPPELEN
De Europese ministers van milieu zullen op 20 februari aanstaande waarschijnlijk een voorstel voor een aanwijzing aan Hongarije om het verbod van dat land op gg-maïs op te heffen afwijzen. Op de agenda komt ook een voorstel om boeren gg-aardappelen te laten verbouwen en voor de import van gg-anjers.
http://www.truthabouttrade.org/article.asp?id=6880

+ SYNGENTA PROBEERT HAAR GGO-BOERDERIJ TERUG TE KRIJGEN
Het Braziliaanse dochterbedrijf van Syngenta heeft de rechtbank gevraagd om de onteigening van haar boerderij op de grens van Brazilië en Argentinië terug te draaien. De boerderij van 123 hectare is afgelopen november door de regering van de deelstaat Parana in beslag genomen omdat ambtenaren
van de deelstaat stellen dat het onderzoek van Syngenta naar gg-maïs op die boerderij illegaal is.
http://www.iht.com/articles/ap/2007/01/30/america/LA-GEN-Brazil-Syngenta.php

+ SAFEWAY EN STARBUCK'S STOPPEN MET GG-HORMOON VAN MONSANTO
Safeway heeft aangekondigd dat de melkleveranciers voor haar melkfabrieken in het noordwesten van de VS gestopt zijn met het gebruik van gg-groeihormoon (rBGH ofwel BST). Deze aankondiging kwam kort nadat Starbuck's bevestigde dat haar producten rBGH-vrij worden.
http://www.newsreview.info/article/20070122/NEWS/70122003

------------------------------------------------------------
NIEUW ONDERZOEK
------------------------------------------------------------

+ Bt-GEN GEVONDEN IN RIVIER
Het Canadese ministerie van Milieu heeft onderzoek gedaan naar wat er gebeurd met het Bt-gen als het wegspoelt van het veld. Ze keken naar Bt type cry1Ab, dat uit een natuurlijke Bt-bacterie komt, die op de gewassen gespoten wordt maar waarvan het gen ook in Bt-maïs is ingebouwd. De onderzoekers maten onder andere of het gen dat codeert voor het gif aanwezig was in de bodem, in het water en in bezinksel in de buurt van een veld met Bt-maïs. De onderzoekers concluderen dat het gen overleeft in water, en daarin op afstand langzaam afneemt. Op 82 km afstand van het proefveld is het gen in een rivier aangetroffen, maar ze tekenen aan dat dit ook afkomstig kan zijn van een andere locatie.
De metingen zijn van belang vanwege de zorg dat het gen door horizontale genoverdracht terecht kan komen in andere micro-organismen. De onderzoekers adviseren daarom dat doorlopend onderzoek gedaan wordt naar wat er gebeurt met genen in het milieu.
Het abstract van het artikel, dat verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Ecotoxicology and Environmental Safety, is te vinden op:
http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoenv.2006.01.002


+ OVERZICHT GEVOLGEN GENTECH OP DNA VAN GEWAS
Een nieuw overzicht van de wetenschappelijke kennis over genetische manipulatie bevestigt dat het inbrengen van een genconstruct in gewassen niet alleen ongericht is, maar ook dat er diverse wijzigingen optreden vlak bij de plek waar het gen wordt ingebracht en tientallen wijzigingen in de rest van het DNA van elke transgene plant. Wat de effecten hiervan zijn is vrijwel nooit onderzocht.
Mochten mensen nog zeggen dat genetische manipulatie precies is, laat ze dan dit artikel lezen.
Het literatuuroverzicht is gepubliceerd in Biotechnology and Genetic Engineering Reviews (vol 23, Dec 2006):
http://www.bioscienceresource.org/docs/BSR-2-BGERvol23.pdf

+ Bt-KATOEN IN INDIA: WIJSHEID OF HYPE?
Volgens voorstanders van genetische manipulatie is het grote aantal Indiase boeren dat gg-katoen verbouwt een teken van vertrouwen in de technologie. Monsanto zegt dat het er op wijst dat de boeren deskundig en slim zijn, en dat de boeren na experimenten het gewas hebben geaccepteerd. Maar Glenn Davis Stone van de Washington University, die onderzoek deed onder boeren die overstapten op Bt-katoen in Warangal (Andhra Pradesh, India), wijst erop dat de boeren de gewassen helemaal niet op kwaliteit selecteren maar op populariteit. Waar boeren vroeger zelf een nieuw zaad kleinschalig uitprobeerden, ziet hij lokale zaad-rages, die hij toeschrijft aan promotiecampagnes van Monsanto. Die lijken meer gericht op het in voorlichtings- en marketingskringen bekende model van 'trendsetters, snelle volgers en trage volgers'.
Stone merkt ook op dat er te weinig nieuw zaad is om te voldoen aan de vraag om vernieuwing. Zaadbedrijven halen nu impopulaire zaden van de markt, en brengen ze weer op de markt onder een nieuwe naam, met nieuwe marketingcampagnes.
http://www.huliq.com/8118/effect-of-genetically-modified-crops-on-developing-countries
Lees de studie (het lezen waard) op:

Print

Back to the Archive